РАМКОВІ ПРОПОЗИЦІЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В ЧОРНОМОРСЬКІЙ ГІМНАЗІЇ №1 ЗАЛЕЖНО ВІД РІВНЯ НЕБЕЗПЕКИ
РАМКОВІ ПРОПОЗИЦІЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В ЧОРНОМОРСЬКІЙ ГІМНАЗІЇ №1 ЗАЛЕЖНО ВІД РІВНЯ НЕБЕЗПЕКИ
ЗЕЛЕНИЙ РІВЕНЬ
ЗАБОРОНЕНО
- допускати до роботи персонал закладу освіти без засобів індивідуального захисту (далі – ЗІЗ) та без проведення температурного скринінгу;
- допускати на робоче місце працівників із ознаками гострого респіраторного захворювання або з температурою тіла понад 37,2 градусів;
- допускати до закладу сторонніх осіб, а також батьків та осіб, які супроводжують здобувача (крім дітей з інвалідністю);
- перебувати без маски у закладі (окрім уроків / занять);
- використовувати багаторазові (тканинні) рушники;
- залишати самовільно місце самоізоляції;
- приводити батькам дітей до закладу без захисної маски;
- використовувати м’які (набивні) іграшки, килими з довгим ворсом.
Харчування:
- здійснювати мультипрофільне харчування (“шведський стіл”) та через самообслуговування;
- перебувати працівникам їдальні без масок та рукавичок.
ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ
- відвідувати заклади освіти здобувачам освіти у звичайному режимі;
- перебувати без маски під час занять (на уроках / гуртках / секціях);
- пересуватися закладом в масках відповідно до визначених маршрутів та розкладів;
- проводити уроки / гуртки / секції на свіжому повітрі;
- проводити культурні, спортивні, розважальні та інші заходи на свіжому повітрі відповідно до протиепідемічних вимог;
- організовувати роботу бібліотек, гуртків, секцій, позашкільних відділень, секторів відповідно до затверджених розкладів і з дотриманням протиепідемічних вимог;
- проводити лабораторні заняття в спеціалізованих кабінетах (фізики, хімії, біології) та здійснювати поділ на групи під час вивчення окремих предметів за умови дотримання епідеміологічних вимог (дезінфекція поверхонь між уроками, провітрювання приміщення);
Харчування:
- організовувати гаряче харчування в їдальні за розкладом (1-7 класи – пільгові категорії та за кошти батьків), за умови забезпечення відстані між столами не менше 1,5 метра, розміщення за столом не більше 4-х осіб;
- організація роботи шкільних буфетів, враховуючи вимоги дистанціювання та відповідно до розкладів.
ВИМОГИ
- проводити температурний скринінг здобувачів освіти біля входу до закладу (або в класі / кабінеті);
- здійснювати опитування учнів / вихованців / слухачів щодо самопочуття перед початком занять; проводити щоденні п’ятихвилинки здоров’я;
- організувати місця для дезінфекції рук на вході до закладу освіти та інших приміщень;
- мінімізувати пересування учнів / вихованців / слухачів між класами / кабінетами;
- розробити режим роботи закладу освіти з урахуванням різного часу початку / закінчення уроків / занять, перерв між ними; розклад допуску здобувачів освіти до закладу, маршрути руху (розмітка на підлозі), використовувати запасні виходи;
- забезпечити проведення окремих уроків / занять та позаурочних заходів на свіжому повітрі;
- проводити провітрювання після кожного уроку / заняття (10 хв.);
- проводити обробку та дезінфікування поверхонь у кінці робочого дня після уроків / занять;
- організувати місця для збирання використаних ЗІЗ, розмістити на території закладу контейнери з кришками та поліетиленові пакети для збирання використаних ЗІЗ;
- мити руки перед зняттям та одяганням ЗІЗ;
- забезпечити наявність у санітарних кімнатах рідкого мила, паперових рушників / електросушарок, антисептиків для обробки рук тощо;
- забезпечити працівників закладу освіти ЗІЗ (1 маска на 3 години);
- проводити роз’яснювальну роботу щодо дотримання учасниками освітнього процесу правил особистої гігієни; розмістити інформаційні матеріали;
- розробити алгоритм дій на випадок надзвичайних ситуацій та ознайомити з ним учасників освітнього процесу;
- забезпечити медичні пункти: безконтактними термометрами, дезінфекційними та антисептичними засобами для рук, ЗІЗ;
- обладнати спеціальне приміщення для тимчасового ізолювання хворих;
- ізолювати учнів / вихованців / слухачів у разі виявлення гострої респіраторної хвороби;
- забезпечити дотримання обсягів домашніх завдань у закладах освіти відповідно до нормативів ДержСанПіНу: витрати часу на виконання д/з не повинні перевищувати у 1-2-му класах – 2,5 години; у 3-5 класах – 3 години; у 6-7 класах – 4 години. не перевантажувати учнів / вихованців / слухачів;
- ознайомити батьків / осіб, які їх замінюють, із правилами, яких треба дотримуватися в умовах карантину;
- проводити широку роз’яснювальну роботу серед батьків щодо особливостей організації освітнього процесу, зокрема й через розміщення інформації на офіційному вебсайті, соціальних мережах тощо.
ЖОВТИЙ РІВЕНЬ
ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ДІЙ ЗАКЛАДІВ
- класи / групи, в яких виявлено осіб (учнів / вихованців / слухачів / працівників) із підозрою на COVID-19 (підозра встановлена лікарем), переводяться на два тижні самоізоляції до отримання результатів тестів;
- учні / вихованці / слухачі, які були в контакті з хворим на COVID-19, переводяться на 2 тижні (період самоізоляції) на навчання в дистанційному режимі, педагоги – на роботу в дистанційному режимі;
ЗАБОРОНЕНО
Зелений рівень +
- відвідувати (упродовж 2 тижнів) заклади освіти особам (учнями / вихованцям / слухачам / працівникам), які були в контакті з хворими;
- проводити освітній процес безпосередньо в закладі освіти (упродовж 2 тижнів) у класах / групах, у яких виявлено хворого учня / вихованця / слухача / педагога.
ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ
- відвідувати заклади освіти здобувачам освіти у звичайному режимі, окрім учнів / слухачів / класів / груп, які переведені в дистанційний режим;
- перебувати без маски під час уроків / занять;
- проводити заняття на свіжому повітрі;
- організовувати роботу бібліотек, гуртків, секцій безпосередньо в кабінетах, лабораторіях, майстернях, в яких навчаються учні / вихованці / слухачі з дотриманням протиепідемічних вимог та проведенням дезінфекційних заходів.
Харчування:
- організовувати гаряче харчування в їдальні за розкладом (1-7 класи – пільгові категорії та за кошти батьків), за умови забезпечення відстані між столами не менше 1,5 метра, розміщення за столом не більше 4-х осіб;
- організація роботи шкільних буфетів, враховуючи вимоги дистанціювання та відповідно до розкладів.
ВИМОГИ
Зелений рівень +
- збільшити кратність прибирання та дезінфекції поверхонь на поверсі, де навчався / навчалася клас / група, що переведені в дистанційний режим, та в місцях загального користування;
- обмежити рух учнів / вихованців / слухачів закладом;
- організувати освітній процес для учнів / вихованців / слухачів / класів / груп, які навчаються на одному поверсі з класом / групою, що переведений у дистанційний режим, – виключно на цьому поверсі;
- зменшити обсяг домашніх завдань для учнів / слухачів, які перебувають на дистанційному навчанні;
- організовувати спілкування педагогів між собою, з батьками, наради та інші заходи лише в онлайн-режимі;
- перевести роботу вчительської в онлайн-режим;
- з паперовими класними журналами та іншими документами пропонуємо працювати виключно в масках та захисних рукавичках;
- учительські / викладацькі, кімнати для майстрів виробничого навчання / методичні кабінети – особлива зона для санобробки;
- продумати систему збору класних журналів / журналів обліку теоретичного та виробничого навчань у кінці робочого дня та розклад роботи з ними вчителів / викладачів / майстрів виробничого навчання.
ПРОПОЗИЦІЇ ДО ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ
Пропозиції зеленого рівня: навчання за моделлю, визначеною закладом освіти; для класів / груп, які не переведені в дистанційний режим;
А також:
- змішане навчання “предмет – дистанційно”: переведення в режим дистанційного навчання викладання окремих предметів: трудове навчання, технології, образотворче мистецтво, музичне мистецтво, основи здоров’я та інше (уроки проводити дистанційно з груповими очними консультаціями за розкладом один раз на місяць) за рішенням педагогічної ради.
ПОМАРАНЧЕВИЙ РІВЕНЬ
ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ДІЙ ЗАКЛАДІВ
- класи / групи, в яких виявлено осіб (учнів / вихованців / слухачів / працівників) із підозрою на COVID-19 (підозра встановлена лікарем), переводяться на навчання в дистанційному режимі до отримання результатів тестів;
- учні / вихованці / слухачі, які були в контакті з хворим на COVID-19, переводяться на 2 тижні (період самоізоляції) на навчання в дистанційному режимі, педагоги – на роботу в дистанційному режимі;
ЗАБОРОНЕНО
Зелений рівень + жовтий рівень +
- проводити масові (культурні, розважальні, спортивні, соціальні та інші заходи);
- проводити освітній процес за кабінетною системою.
ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ
- відвідувати заклади освіти здобувачам освіти в звичайному режимі, окрім учнів / слухачів / класів / груп, які переведені в дистанційний режим;
- перебувати без маски на уроках / заняттях;
- проводити заняття з окремих предметів на свіжому повітрі з додатковою дезінфекцією поверхонь;
- організовувати роботу бібліотек, гуртків, секцій безпосередньо в кабінетах, у яких навчаються учні / слухачі з дотриманням протиепідемічних вимог та проведенням дезінфекційних заходів.
Харчування:
- організовувати гаряче харчування в їдальні за розкладом (1-7 класи – пільгові категорії та за кошти батьків), за умови забезпечення відстані між столами не менше 1,5 метра, розміщення за столом не більше 4-х осіб;
- організація роботи шкільних буфетів, враховуючи вимоги дистанціювання та відповідно до розкладів.
ВИМОГИ
Зелений рівень + жовтий рівень +
- обмежити пересування учасників освітнього процесу, окрім випадків, передбачених режимом роботи закладу освіти;
- посилити контроль за станом здоров’я учасників освітнього процесу;
- збільшити кратність прибирання та дезінфекції поверхонь у всіх приміщеннях та на території закладу освіти;
- проводити температурний скринінг учнів, які залишаються на (перед початком роботи групи безпосередньо в кабінеті);
- зменшити обсяг домашніх завдань для всіх учнів / слухачів;
- відвідувати заклади П(ПТ)О здобувачам освіти в групах не більше 20 осіб.
ЧЕРВОНИЙ РІВЕНЬ
ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ДІЙ ЗАКЛАДІВ
- Усі учні /вихованці / слухачі / класи / групи переводяться у формат дистанційного навчання; працівники закладу – на роботу в дистанційному режимі;
ЗАБОРОНЕНО
- відвідувати заклади освіти всім учасникам освітнього процесу.
ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ
- організовувати освітній процес у дистанційному режимі.
ВИМОГИ
- розподілити роботу рівномірно за напрямами між членами адміністрації;
- максимально наблизити розклад уроків до режиму роботи закладу освіти на зеленому рівні (уроки / заняття починати відповідно до складеного розкладу, не перевищувати кількість уроків, що зазначено в розкладі; обов’язково проводити перерви).
- зменшити тривалість онлайн-уроків: у 1-4 класах – до 25-30 хв; у 5-7 класах – до 30-35 хвилин, інший час: для учнів – на виконання завдань, для вчителя – для проведення онлайн-консультацій (групових та індивідуальних);
- організувати спілкування з батьками, між працівниками ЗО, між учнями / вихованцями в класі / групі та зв’язок адміністрації закладу з усіма учасниками освітнього процесу в онлайн-режимі;
- залучити до роботи педагогів, які не викладають предмети, доручити їм іншу ланку / вид роботи, що передбачає освітній процес у дистанційному режимі (наприклад: підготувати звернення та розіслати його всім членам педагогічного колективу; розіслати добірку електронних ресурсів, які можна використовувати для проведення уроків; підтримати учнів та педагогів, які не мають вдома комп’ютерної техніки; заповнити електронний журнал тощо);
- організувати роботу психолога / психологічної служби, який / яка створить осередок позитивних емоцій;
ПРОПОЗИЦІЇ ДО ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ
- переведення освітнього процесу в дистанційний формат.